Αρθρογραφία
Επιπτώσεις από την έλλειψη άσκησης

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου της πόλης είναι η ολοένα περισσότερη ελάττωση της σωματικής άσκησης και οι συνέπειες αυτού. Ακόμα και εμείς οι Ίμβριοι που τότε ζούσαμε στο νησί μας, τρέχοντας από το πρωί έως το βράδυ πίσω από κάθε είδους αγροτική και νησιωτική δουλειά που απαιτούσε σωματική προσπάθεια, σήμερα προσαρμοστήκαμε σ' ένα νέο, αστικοποιημένο αγχωτικό τρόπο ζωής, μακριά από το τρόπο που ζούσαν οι γονείς μας. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου άλλοι αποκτήσαμε περιττά κιλά, άλλοι γίναμε διαβητικοί, καρδιοπαθείς, οστεοπορωτικοί και πολλοί έχουμε προβλήματα του μυοσκελετικού, όπως σπονδυλοαρθρίτιδες, ρευματοπάθειες και πολλές άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.

Η κάθε ασθένεια έχει την ιστορία της και το χρόνο της για να εκδηλωθεί. Δεν ξεκινά δίχως αίτιο, ξαφνικά από τη στιγμή που παρουσίασε τα συμπτώματα. Μελέτες τελευταίων ετών κατατάσσουν τα ελληνόπουλα ως τα πιο υπέρβαρα-παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης. Χάρη στο σύγχρονο τρόπο ζωής: καθιστική ζωή, λανθασμένα διατροφικά πρότυπα, διαταραγμένος ύπνος, μολυσμένο περιβάλλον, μακριά από το παιχνίδι, την κίνηση, τη σωματική άσκηση, κολλημένα στο καναπέ, στο internet και στο κινητό, στην καφετέρια με ένα τσιγάρο στο στόμα και πολύ καφέ βράδυ-πρωί, τα παιδιά μας υποφέρουν από διάφορα ψυχολογικά- ψυχοσωματικά νοσήματα και για αυτό το λόγω τα τρέχουμε ολοένα και συχνότερα σε διάφορους ειδικούς (παιδαγωγούς, ειδικούς θεραπευτές, ψυχολόγους, ιατρούς, διατροφολόγους, διαιτολόγους κ.α.)

Ξεχνάμε όμως ότι ζητάμε από τα παιδιά μας, για να τα καταφέρουν αύριο να εισέλθουν στις πύλες των πανεπιστημίων, να κάθονται 10-15 ώρες, ίσως και περισσότερο, ημερησίως να μελετούν σε σχολεία, φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Και τελικά, αν καταφέρουν να μπουν στα ΑΕΙ και όταν θα τελειώσουν θα αντιμετωπίσουν την ανεργία. Παραδομένα σε ένα ανάξιο αξιοκρατικά σύστημα και από εκεί στα νύχια οργανωμένης βίας, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και άλλους σύγχρονους μπελάδες. Τα προαναφερθέντα κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία, η υποβαθμισμένη παιδεία, η υπογεννητικότητα, τα ναρκωτικά, η βία δεν είναι εύκολο να λυθούν, ούτε να αναλυθούν. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί παράμετροι και πολλά μπορούν να ειπωθούν. Βλέπουμε, όμως, πόσο σχετίζονται και αλληλοεπηρεάζονται όλα, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Οι τελευταίοι που φταίνε είναι τα παιδιά μας. Δεν ευθύνονται για τα προβλήματα τις κοινωνίας, αλλά τους τα φορτώσαμε.

Τι πρέπει να κάνουμε

Να μετριάσουμε την καθιστική ζωή, το άγχος, το διάβασμα να μη ξεπερνάει κάποια όρια, το ίδιο και το
internet. Να δώσουμε χρόνο για το παιχνίδι και την ψυγαγωγία. Να δώσουμε χρόνο για το παιχνίδι και τη ψυγαγωγία. Να αυξήσουμε την σωματική άσκηση. Η ενασχόληση με κάποιο σπορ-άθλημα να γίνει καθημερινή συνήθεια και πάντα σε ανοιχτούς χώρους,δηλαδή γήπεδα, στάδια και όχι σε κλειστά γυμναστήρια της γειτονιάς. Όχι μόνο για τα παιδιά και τους νέους αλλά για όλες τις ηλικίες η σωματική άσκηση είναι ευεργετική. Αποτελεί ένα πολύτιμο αλλά απαραίτητο συστατικό της ζωής και παράγοντα ισορροπίας σώματος και ψυχής. Μας κάνει ενεργούς, δραστήριους και όχι μαλθακούς και αδρανείς. Ισορροπημένους ψυχικά, υγιείς σωματικά και διαυγείς νοητικά.

Όσο αστικοποιούμαστε τόσο ελαττώνεται η σωματική μας άσκηση.Κλεινόμαστε μέσα σε ένα διαμέρισμα, κλείνουμε και τα παιδιά μας, περιοριζοντάς τα. Αυτό που μένει είναι μιά-δύο ώρες γυμναστικής στο σχολείο και άλλες δυο ώρες αθλητικής δραστηριότητας ολόκληρη την εβδομάδα και αυτό εάν υπάρχει δυνατότητα. Ας μη μιλήσουμε για τις όλο και πιο καταστροφικές συνήθειες διατροφής που αποκτάμε. Ο δε ύπνος μας, παιδιών και μεγάλων, γίνεται πιο προβληματικός. Άλλοτε λόγω συνήθειας  της τηλεόρασης και του internet, άλλοτε λόγω μελέτης και διασκέδασης. Έτσι μετατίθεται η ώρα του ύπνου, αργότερα τη νύχτα και πολλές φορές τις πρωινές ώρες, με συνέπεις τα παιδιά να αντιμετωπίζουν σωματικά και ψυχικά προβλήματα, που τους ακολουθούν σε όλοι τους τη ζωή.

Μερικές από τις επιπτώσεις της ελλατωμένης σωματικής άσκησης είναι η συσσώρευση περιττών κιλών, κινητικά προβλήματα (προβλήματα σπονδυλικής στήλης, αρθρώσεων), προβλήματα σπλάχνων (καρδιοαναπνευστικά, γαστρεντερολογικά), προβλήματα μεταβολισμού (οστεοπόρωση, διαβήτης) και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Σκεφτείτε τώρα τις κοινωνικές συνέπειες όλων αυτών, με τις προεκτάσεις στην παραγωγή, την εργασία, την οικονομία και αυτός ο κατάλογος μακραίνει.

Θέλω κλείνοντας νε είμαι πιο αισιόδοξος, υπενθυμίζοντας ότι πάντα ευκολότερη είναι η πρόληψη από τη θεραπεία. Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και το κολύμπι είναι η καλύτερη άσκηση για το σώμα και κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Εμείς οι νησιώτες αυτό το γνωρίζουμε καλά. Καλό καλοκαίρι είτε βρεθούμε στην Ίμβρο είτε σε άλλες παραλίες. Σας εύχομαι να κάνετε πολλά μπάνια με λίγη εώς καθόλου ηλιοθεραπεία, διότι οι ακτίνες του ήλιου είναι περισσότερο βλαβερές παρά ωφέλιμες.

Επιμέλεια: ΓΟΥΓΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ-ΒΕΛΟΝΙΣΤΗΣ

Από το περιοδικό ΙΜΒΡΟΣ τεύχος Απρίλιος- Μάιος- Ιούνιος 2010, τη στήλη του γιατρού.